În procesul negocierilor de aderare la UE, Republica Moldova ar trebui să solicite derogări temporare de la legislația UE, susține ex-negociatorul-șef al Poloniei pentru aderare la UE
În procesul negocierilor de aderare la UE, Republica Moldova ar trebui să solicite derogări temporare de la legislația UE, deoarece implementarea acquis-ului comunitar necesită foarte mulți bani și investițiile necesare vor trebui eșalonate pe mai mulți ani. Ce anume se negociază, care au fost cele mai importante provocări cu care s-a confruntat Polonia în procesul de aderare și cum au fost depășite, a relatat fostul negociator-șef pentru aderarea Poloniei la UE, Jan Truszczynski într-un interviu pentru Moldova 1.
Carolina Străjescu
Harkov: Zeci de persoane, rănite după ce o bombă ghidată a lovit un bloc de locuințe
Cel puțin 41 de persoane, dintre care patru sunt copii, au fost rănite duminică, atunci când o bombă ghidată rusească a lovit o clădire rezidențială înaltă din Harkov, în nord-estul Ucrainei.
Cetățenii Republicii Moldova pot procura, în premieră, valori mobiliare de stat, fără intermediari pe platforma evms.md
Începând cu 16 septembrie, cetățenii Republicii Moldova pot procura, în premieră, valori mobiliare de stat, fără intermediari, beneficiind de cea mai competitivă rata dobânzii pe piață, de 6% anual. Profitul obținut din valorile mobiliare de stat nu se impozitează.
Teatrul de Operă din capitală a fost inundat. „Problema acoperișului e gravă și urmează a fi rezolvată la cel mai înalt nivel”, susține directorul TNOB
Sub presiunea ploilor, acoperișul Teatrului Național de Operă și Balet (TNOB) „Maria BIeșu” a cedat și apa a inundat scena teatrului. Directorul TNOB, Nicolae Dohotaru, a scris pe pagina sa de Facebook că, din cauza volumului mare de apă de pe acoperiș, două țevi de scurgere s-au rupt și a fost nevoie de intervenția serviciilor tehnice.
Rusia a majorat brusc numărul navelor purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră. Insula Șerpilor - posibila țintă
Marina ucraineană a raportat o creștere bruscă a navelor rusești care transportă rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră și Marea Mediterană, notează BBC. Acest lucru poate vorbi despre amenințarea cu lovituri pe teritoriul ucrainean, consideră Kievul.
Pentru scrutinele din 20 octombrie, în străinătate vor fi deschise 234 de secții de votare
Comisia Electorală Centrală a decis organizarea a 234 de secții de votare în străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie. Dintre acestea, trei secții de votare vor fi constituite pentru moldovenii aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot votarea prin corespondență.
CEC va organiza 30 secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului
Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, precum și alegătorii domiciliați în raza circumscripției electorale municipale Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova, își vor exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile de votare distincte constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.
Ploile fac ravagii: În preajma localității Stoianovca, raionul Cantemir, se acumulează apă și se circulă cu dificultate
ACTUALIZARE 20:16 Poliția anunță cetățenii că, în preajma localității Stoianovca, raionul Cantemir, se acumulează apă și se circulă cu dificultate.
CEC a executat două hotărâri ale Curții de Apel Bălți și Curții de Apel Chișinău
Comisia Electorală Centrală a anulat înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Decizia vine în contextul executării deciziei judecătoriei Bălți prin care a fost dispusă limitarea activității Partidului Politic „ȘANSA” pe un termen de 3 luni, menținută și de Curtea de Apel prin hotărârea din 11 septembrie curent.
Victor Parlicov: Noi ne dorim să se păstreze ruta tradițională de livrare a gazelor în regiunea transnistreană
Chișinăul își dorește să se păstreze ruta tradițională de livrare a gazelor în regiunea transnistreană, pentru că asta ar simplifica lucrurile, ar însemna că rămân condițiile actuale de funcționare. Declarația a fost făcută de către ministrul Energiei, Victor Parlicov la emisiunea „În context” de la Moldova 1. Pe de altă parte, ministrul a menționat că nu crede că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat, deoarece nimeni nu-și dorește o destabilizare în regiunea transnistreană.
Guvernul a atribuit statut de monopol fiscal Societății pe Acțiuni „Energocom” și Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”
Guvernul a atribuit statut de monopol fiscal Societății pe Acțiuni „Energocom” și Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”. Scopul proiectului este de a institui un mecanism prin care statul va avea posibilitatea să intervină în relațiile economice dintre „Energocom”, „Moldelectrica” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, pentru a minimiza riscurile legate de aprovizionare și de costurile energiei, întrucât acestea afectează direct economia și costurile tuturor produselor și serviciilor, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Vineri, la Chișinău va sosi premierul din Luxemburg, Luc Frieden. Pe unele străzi din centrul capitalei circulația va fi restricționată
Premierul din Luxemburg, Luc Frieden, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Vineri, 13 septembrie, acesta va avea o întrevedere cu premierul Dorin Recean. Despre aceasta a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.